Θεραπεία Τερηδόνας

Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού. Το αρχικό στάδιο της τερηδόνας ονομάζεται αρχόμενη τερηδόνα, προκαλεί απασβέστωση της αδαμαντίνης του δοντιού και χαρακτηρίζεται από τοπική μείωση των ανοργάνων συστατικών της αδαμαντίνης και εμφάνιση μιας λευκάζουσας κηλίδας. Στο στάδιο αυτό η τερηδονική βλάβη μπορεί να αναχαιτιστεί με συντηρητικό τρόπο ενώ, όταν η βλάβη προχωρήσει βαθύτερα στην οδοντίνη η αντιμετώπιση είναι παρεμβατική.

 

 

 

Επεμβατική Θεραπεία:
Η θεραπεία αυτή έγκειται στον επιμελή καθαρισμό της κοιλότητας από την τερηδονισμένη ουσία με την βοήθεια οδοντογλύφανου (τροχός) και στη συνέχεια έμφραξη της κοιλότητας με εμφρακτικό υλικό (αμάλγαμα, σύνθετη ρητίνη)

1)εμφράξεις σύνθετων ρητινών
Τα «ΛΕΥΚΑ» σφραγίσματα ή σύνθετη ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και ν´αντικαταστήσει τμήμα του δοντιού που λείπει.
Με τα λευκά σφραγίσματα μπορούμε:
•    Ν αντικαταστήσουμε τα μαύρα σφραγίσματα με αισθητικά λευκά
•    Να κλείσουμε κενά ανάμεσα στα δόντια που δημιουργούν ερεθισμό στα ούλα
•    Να καλύψουμε αυχενικά με λευκό σφράγισμα τα δόντια που έχουν ευαισθησία
•    Ν αντικαταστήσουμε τα παλιά λευκά σφραγίσματα που έχουν απορροφήσει χρωστικές
Τα σφραγίσματα ρητίνης έχουν ως πλεονέκτημα:
•    Την υψηλή αισθητική καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι
•    Την επιδιόρθωση γωνίας που έχει σπάσει κατα τη μάθηση ή λόγω ατυχήματος ή και λόγω τριγμού
•    Απαιτούν λιγοστό χρόνο
•    Ολοκληρώνονται σε μια μόνο επίσκεψη
•    Έχουν άριστη αντοχή
2) Ένθετες η επένθετες εμφράξεις
     Αποτελούν εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της τερηδόνας ή ενός κατάγματος του δοντιού.Η χρήση ένθετου,επένθετου ειναι η καλύτερη λύση στην περίπτωση της μεγάλης έκτασης της βλάβης του δοντιού ώστε να μην επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση με σφράγισμα σύνθετης ρητίνης αλλά η φθορά δεν είναι τόσο εκτεταμένη ώστε να επιβάλλεται η πλήρης κάλυψη του δοντιού με μια θήκη.Προσφέρουν αυξημένη ανθεκτικότητα και καλύτερη εμφάνιση.Προτείνεται ως η καταλληλότερη επιλογή ανάμεσα σε απλό σφράγισμα,θήκη με κριτήρια τον τύπο του δοντιού και την θέση και έκταση της βλάβης.

ΕΝΘΕΤΑ:
Αποκαταστάσεις που αφορούν το χώρο στο κέντρο της μαθητικής επιφάνειας,χωρίς δηλαδή να καλύπτουν καμία από τις κορυφές (φύματα) του δοντιού.

ΕΠΕΝΘΕΤΑ:
Αποκαταστάσεις που εκτείνονται τουλάχιστον σε μια ή και περισσότερες κορυφές του δοντιού.Ειναι συνήθως μεγαλύτερα από τα ένθετα και μπορούν ν αντικαταστήσουν και ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια του δοντιού.

Πλεονεκτήματα ενθέτων- επένθετων:
o    Πιο ασφαλή από τα απλά σφραγίσματα καθώς αυξάνουν την αντοχή του δοντιού.
o    Διαρκούν πολύ περισσότερο από τα συμβατικά σφραγίσματα. Διάρκεια ζωής 10-15 έτη.
o    Δεν επηρεάζονται από μεταβολές της θερμοκρασίας.
o    Άριστη αισθητική και φυσική εμφάνιση.Δεν αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου.