ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η ενδεδειγμένη χρήση της οδοντόβουρτσας και των υπολοίπων μέσων, όπως το δοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια βοηθούν στη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων.

  •  Χρησιμοποιούμε πάντα οδντόβουρτσα μέτρια ή μαλακή και ποτέ σκληρή
  • Θα πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις μήνες
  • Οδοντόβουρτσες με πιο μικρές κεφαλές και μακρύτερους θυσάνους μπροστά, προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση σε δύσκολα σημεία της στοματικής κοιλότητας.
  • Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα λοξά και με κλίση 45% προς την επιφάνεια του δοντιού, εκεί που δόντια έρχονται σε επαφή με τα ούλα.
  • Βουρτσίζοντας χωριστά τα άνω και κάτω δόντια.
  • Κάνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις στα πρόσθια δόντια και κινήσεις δόνησης στα πίσω δόντια βουρτσίζοντας 2-3 δόντια κάθε φορά
  • Καθοδηγούμε την οδοντόβουρτσα τόσο στις μασητικές επιφάνειες όσο και στις μέσα επιφάνειες.
  • Ελάχιστος χρόνος βουρτσίσματος είναι τα τρία λεπτά
  • Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και το λιγότερο δύο φορές την ημέρα, μία μετά το πρόγευμα και μία πριν από τον ύπνο αφού έχουμε ολοκληρώσει όλα τα γεύματα.
  • Μετά το βούρτσισμα καθαρίζουμε τα διαστήματα ανάμεσα στα γειτονικά δόντια με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκι μεσοδοντίων διαστημάτων.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
Θα πρέπει να κάνετε ήπιες στοματοπλύσεις 3-4 φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά με αντισηπτικό διάλυμα ή δροσερό χαμομήλι, ιδιαίτερα μετά από κάθε γεύμα. Το βούρτσισμα των δοντιών επιβάλλεται, αλλά με προσοχή στην περιοχή του τραύματος από την επόμενη ημέρα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ
Για δύο μέρες από την επέμβαση ειναι πιθανή μικρή περιοδική εκροή αίματος από το τραύμα.Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.Σε περίπτωση παράτασης της αιμορραγίας δαγκώστε σε μια γάζα σταθερά και δυνατά για 15’με μισή ώρα. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει ξεπλύνετε το στόμα σας έντονα με κρύο νερό και δαγκώστε ένα φακελάκι ευρωπαϊκό τσάι.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Για την ανακούφιση από τον μετεγχειρητικό πόνο συνιςτώνται μη αςπιρινουχα παυςίπονα.Χρησιμοποιήστε τα αναλγητικά φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες, αρχίζοντας τη λήψη αμέσως μετά την επέμβαση.Αν ο πόνος γίνεται χειρότερος μετά από δύο μέρες από την επέμβαση τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
Το μετεγχειρητικό οίδημα μπορεί να ειναι εκτεταμένο και να συνοδεύεται από «δέκατα», εκχύμωςη του δέρματος και δυςκολια στο άνοιγμα του στόματος.Τα προβλήματα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά μετά από τις πρώτες 24 ώρες. Αμέσως μετά την επέμβαση και για περίπου 2-3 ώρες χρησιμοποιήστε ψυχρά επιθέματα (παγοκύστη) εξωστοματικά, αντίστοιχα με την περιοχή της επέμβασης για 15-20 λεπτά ανά μια ώρα περιοδικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Μην καπνίζετε και μην πίνετε ζεστά ροφήματα την ημέρα της επέμβασης. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι κρύα και υδρική ή μαλακή. Συνιστώνται πολλά και μικρά γεύματα.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε καλαμάκι.

Αποφύγετε τη γυμναστική για περίπου 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα που θα σας δοθούν πάντοτε σύμφωνα με τη συνταγή που σας χορηγήθηκε.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα σε περιοχές μακριά από το τραύμα.

Η επανεξέταση,εκτός απροόπτου,γίνεται μετά από 1 βδομάδα για την αφαίρεση των ραμμάτων.Αν τα ράμματα που τοποθετήθηκαν είναι απορροφήσιμα δε χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα αισθάνεστε καλύτερα και θα βοηθήσετε το χρόνο της επούλωσης. Καλή ανάρρωση.

1.    Αιμορραγία:Αφήνετε τη Γάζα η το βαμβάκι δαγκωμένο για 30-45 λεπτά. Σε περίπτωση που συνεχίζεται η αιμορραγία ξαναδαγκώνετε τη Γάζα η το βαμβάκι για μια ώρα ακόμη.
2.    Μην ξεπλύνετε το στόμα την ημέρα της εξαγωγής.
3.    Οίδημα (πρήξιμο): Πιθανόν να παρουσιαστεί πρήξιμο μετά την επέμβαση.Κρύες κομπρέσες στην περιοχή για μια ώρα μετά την επέμβαση περιορίζουν το οίδημα.(παγάκια σε σακουλάκι τυλιγμένα σε λεπτή πετσέτα).
4.    Πόνος: Αν υπάρχει πόνος παίρνετε παυσίπονα μετά την επέμβαση σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης γιατί προκαλεί αιμορραγία.
5.    Αντιβίωση: Θα πάρετε μόνο αν σας δόθηκε από το γιατρό και σύμφωνα με τις οδηγίες του.
6.    Φαγητό: Την ημέρα της επέμβασης αποφεύγετε τις ζεστές και σκληρές τροφές.Μπορείτε να πάρετε υγρές και κρύες τροφές ( γάλα,κρέμες,σούπες κρύες,γιαούρτι και πορτοκαλάδες).
7.    Υγιεινή στόματος: Την επόμενη της επέμβασης κάνετε πλύσεις(μπουκώματα) με χλιαρό χαμομήλι η κάποιο αντισηπτικό διάλυμα και το συνεχίζετε για 3-4 φορές την ημέρα.
8.    Ράμματα: Αν σας έχουν ράψει την πληγή τα ράμματα αυτά κόβονται μετά από μια εβδομάδα.
9.    Δε φτύνετε
10.    Δε καπνίζετε  

Η Χημειοπροφύλαξη είναι η χρήση αντιβιοτικής αγωγής με προφυλακτικό χαρακτήρα που οφείλουν να παίρνουν αρκετοί ασθενείς πριν ή και μετά από μια οδοντιατρική πράξη.Σκοπός της είναι η πρόληψη και αποφυγή κάποιας μόλυνσης στον οργανισμό του ασθενούς καθώς και η αποφυγή εγκατάστασης λοίμωξης στις καρδιακές βαλβίδες ή σε άλλο μοσχευματικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί στον ασθενή.Στο παρελθόν θέλαμε να αποφύγουμε τη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα ,την αποίκηση του καρδιακού μυ δηλαδή από παθογόνα μικρόβια.Σήμερα ωστόσο η προσοχή μας δίνεται ιδιαίτερα στην ομαλή λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς καθώς και στις ολοένα αυξανόμενες τεχνητές αρθρώσεις.Η Χημειοπροφύλαξη δε στον σακχαρώδη διαβήτη είναι εκ των ουκ άνευ.
Άρα η χρήση των αντιβιοτικών στοχεύει στην αποφυγή της αποίκησης ζωτικών οργάνων από βακτήρια.Από το 2008, η Αμερικανική Καρδιολογική Ομοσπονδία έχει δημοσιεύσει καινούργια πρωτόκολλα και κατευθύνσεις τα οποία οι οδοντίατροι πρέπει να ακολουθούμε όσον αφορά τη χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης.Οι έρευνες έχουν δείξει λοιπόν ότι το ρίσκο της λήψης των αντιβιοτικών για Χημειοπροφύλαξη όσον αφορά αλλεργικές αντιδράσεις και ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη που προσφέρει στον ασθενή.
Σε πολλές περιπτώσεις δε οι επιστήμονες θεώρησαν υπεύθυνο για τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα,μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του οργανισμού με το βούρτσισμα,στη χρήση Οδοντικού νήματος και τα βουρτσάκια μεσοδόντιου καθαρισμού.

Για όλα τα παρακάτω πλέον δεν προτείνεται Χημειοπροφύλαξη(προφυλακτική αντιβίωση)
•πρόδωση μιτροειδούς
•Ρευματική καρδιακή νόσος
•Νόσος της διγλώχινας βαλβίδας
•Αορτικής στένωσης με αποτιτανώσεις
•Συγγενείς καρδιακές νόσοι όπως υπερτροφική μυοκαρδίτιδα

Σύμφωνα με παλαιότερα πρωτόκολλα (American Heart Association SBE guidelines-JAMA 199A;277:1794)Δεν χορηγείται Χημειοπροφύλαξη σε ασθενείς με:
•Λειτουργικά ή "αθώα" φυσήματα της καρδιάς.
•Ιστορικό της νόσου Kawasaki,χωρίς δυσλειτουργία των βαλβίδων.
•Ιστορικό ρευματικού πυρετού,χωρίς δυσλειτουργία των βαλβίδων.
•Ύπαρξη βηματοδότη και εμφυτεύσιμων απινιδωτών.
•Ιστορικό bypass
•Μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία.
•Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης μεσοκολπικού μεσοκοιλιακής επικοινωνίας.

1. Πάρτε 45 εκατοστά οδοντικού νήματος

2. Τυλίξτε τις άκρες γύρω από τα μεσαία σας δάχτυλα, βάζοντας περισσότερο νήμα από τη μια μεριά από ότι από την άλλη

3. Με τους δείκτες και τους αντίχειρες, οδηγείστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας

4. Αγκαλιάστε με το νήμα την πλευρά του δοντιού που θέλετε να καθαρίσετε

5. Μετακινείστε το νήμα πάνω-κάτω ανάμεσα στα δόντια σας για να αφαιρέσετε την οδοντική πλάκα. Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό τμήμα του νήματος για κάθε δόντι.

Λεύκανση στο ιατρείο με λάμπα LED ή μέθοδο LASER :

Για να διατηρήσετε την μακροβιότητα και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα της λεύκανσης δοντιών σε βάθος χρόνου, χρειάζεται να θυμάστε ορισμένους κανόνες :

1. Βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα και λευκαντική οδοντόκρεμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό σας ύπνο

2. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τσιγάρου, πούρου, κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, χαμομηλιού, αναψυκτικών τύπου κόλα, σάλτσας σόγιας, χυμών γκρέιπφρουτ, κερασιών, φράουλας, βατόμουρου, παντζαριών, κοκκινιστού κρέατος, σοκολάτας. Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών σας, συνήθως αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες

3. Αν απαιτείται η χρήση στοματικού διαλύματος, χρησιμοποιήστε διάλυμα που δεν περιέχει χλωρεξιδίνη

4. Εάν τυχόν νιώσετε κάποια ευαισθησία, μπορείτε να πάρετε αναλγητικά δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο

5. Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο ή να μας ενημερώσετε από την σελίδα της επικοινωνίας και θα φροντίσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο

Λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες :

Για να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες :

1. Το τζέλ λεύκανσης που προτείνεται για την λεύκανση των δοντιών σας, συστήνεται μόνο από τον οδοντίατρο και προορίζεται αποκλειστικά για οδοντιατρική χρήση

2. Το τζέλ λεύκανσης είναι απαραίτητο να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Ειδικά το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να το διατηρείτε στο ψυγείο

3. Η ποσότητα λευκαντικού τζελ που έχετε παραλάβει είναι αρκετή για καθημερινή χρήση επί 15 ημέρες, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία της λεύκανσης με νάρθηκες στο σπίτι. Η ποσότητα τζελ λεύκανσης που χρειάζεται να τοποθετηθεί στους νάρθηκες θα είναι ίση με μια «φακή» σε κάθε δόντι. Η τοποθέτηση περίσσιας υλικού στους νάρθηκες δεν επιταχύνει την διαδικασία της λεύκανσης. Κάντε οικονομία στο υλικό σας για περισσότερη ασφάλεια, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί κατά τον δυνατόν περισσότερες ημέρες. Μπορείτε να αφαιρέσετε την περίσσια υλικού από τα ούλα, με μια μποτονέτα ή με την οδοντόβουρτσα σας

4. Βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας πριν και μετά από κάθε εφαρμογή του τζέλ λεύκανσης στα δόντια σας, όπως επίσης και την χρήση οδοντικού νήματος. Σας συστήνουμε την χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας για επαύξηση του λευκαντικού αποτελέσματος

5. Διατηρείτε τους νάρθηκες λεύκανσης πάντα καθαρούς πριν και μετά την τοποθέτηση τζέλ, ξεπλένοντας με νερό. Φροντίστε να είναι πάντα στεγνοί πριν την τοποθέτηση τζέλ

6. Αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, για μία ώρα. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τσιγάρου, πούρου, κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, χαμομηλιού, αναψυκτικών τύπου κόλα, σάλτσας σόγιας, χυμών γκρέιπφρουτ, κερασιών, φράουλας, βατόμουρου, παντζαριών, κοκκινιστού κρέατος, σοκολάτας

7. Αν αισθανθείτε ευαισθησία στα δόντια σας, σταματήστε την χρήση του τζέλ λεύκανσης με τους νάρθηκες για μία ημέρα. Αν η ευαισθησία συνεχίσει, ενημερώστε τον οδοντίατρο σας

Για να διατηρήσετε την μακροβιότητα και την άριστη αισθητική απόδοση των όψεων ρητινών σε βάθος χρόνου, χρειάζεται να τηρείτε κάποιους κανόνες :

1. Βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό σας ύπνο

2. Όπως συμβαίνει και με τα φυσικά σας δόντια, οι συγκολλούμενες αποκαταστάσεις σας, μπορεί να αποκτήσουν χρωστικές. Για τον λόγο αυτό προσπαθείστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τσιγάρου, κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, χαμομηλιού, σάλτσας σόγιας, χυμών γκρέιπφρουτ, βατόμουρου, παντζαριών. Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών σας, συνήθως αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες

3. Αν απαιτείται η χρήση στοματικού διαλύματος, χρησιμοποιήστε διάλυμα ½ υπεροξείδιο του υδρογόνου και ½ νερού ή επιλέξτε ένα διάλυμα χωρίς αλκοόλη

4. Αποφύγετε ή διακόψτε συνήθειες όπως : άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια, δάγκωμα νυχιών, στυλού, καρφίτσας, πίπας, μάσημα πάγου. Αποφύγετε το άμεσο δάγκωμα σε παϊδάκια, κόκαλα, παξιμάδια, παστέλια, καρύδια ή άλλους σκληρούς ξηρούς καρπούς. Επίσης, το δάγκωμα τροφών όπως μήλα, καλαμπόκι, καρότα μπορεί να ασκήσουν επιπρόσθετες τάσεις και να οδηγήσουν σε συχνές επιδιορθώσεις

5. Αν παρατηρηθούν μικροσπασίματα ή μεγαλύτερης έκτασης κατάγματα η όψη ρητίνης μπορεί να επιδιορθωθεί με το ίδιο υλικό. Είναι ένα μικρής διάρκειας ραντεβού και η αμοιβή είναι παρόμοια με αυτήν μιας απλής έμφραξης σε πρόσθια δόντια

6. Η χρονική διάρκεια της συγκόλλησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι όπως όταν αγοράζετε καινούργια λάστιχα. Το πόσο θα διαρκέσουν, εξαρτάται από την ποιότητα του ελαστικού, την επιφάνεια του οδοστρώματος, τον τρόπο που οδηγείτε και του πόσα χιλιόμετρα διανύετε κάθε χρόνο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μακροβιότητα των όψεων σας, εξαρτάται από τις συνήθειες σας και πόσο μεγάλες τάσεις αναπτύσσονται στα πρόσθια δόντια σας

7. Καθώς οι όψεις ρητίνης κατασκευάζονται συνήθως σε μια μόνο επίσκεψη στο ιατρείο, θα έχετε διαφορετική αίσθηση με τα χείλη και την γλώσσα σας, όταν πρωτοκλείνετε το στόμα σας. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Μπορεί επίσης να αλλάξει σε κάποιο βαθμό, η ομιλία σας ή να επηρεαστεί αρχικά, μέχρι η γλώσσα σας να αφομοιώσει τις αλλαγές. Παρόλο που οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές (μετρούμενες σε χιλιοστά), το στόμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα διογκώσει την πρώτη αυτή αίσθηση. Συνήθως μετά από μερικές ημέρες, η αίσθηση αυτή εξομαλύνεται και το στόμα σας θα το αισθάνεστε οικείο όπως πρώτα

Η γενική στρατηγική που ακολουθείται στην έγκυο ασθενή:

  Το ζήτημα των οδοντιατρικών θεραπειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ξεκάθαρο. Γενικά, η προσέγγιση πρέπει να είναι συντηρητική. Οι μείζονες οδοντιατρικές επεμβάσεις και προσθετικές εργασίες είναι καλύτερο να αναβάλλονται για μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, οξείες καταστάσεις, όπως μια ενεργός περιοδοντίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, γιατί μπορεί να έχουν  αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Ο οδοντίατρος πρέπει να διαχωρίσει προσεκτικά τις απαιτούμενες θεραπείες σε επείγουσες και μη.

 Ακτινογραφίες:

  Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι ακτινογραφίες πρέπει να αποφεύγονται. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ακτινογραφική εξέταση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί προστατευτική ποδιά μολύβδου. Έτσι ο πιθανός κίνδυνος για το έμβρυο είναι ο ελάχιστος. Πάντως, ακόμα και αυτό το μικρό ρίσκο πρέπει να αποφεύγεται.

Σφράγισμα(έμφραξη):

  Η τερηδόνα πρέπει να αντιμετωπίζεται και τα απαραίτητα σφραγίσματα πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση στο δεύτερο τρίμηνο.

 Περιοδοντικές νόσοι κατά την εγκυμοσύνη:

  Η εγκυμοσύνη από μόνη της δεν αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Όμως, η εγκυμοσύνη αυξάνει την φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών στους τοπικούς αιτιολογικούς παράγοντες των νόσων του περιοδοντίου. Έτσι, μια έγκυος  ασθενής που ήδη πάσχει από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα πρέπει να αναμένει μια  έξαρση κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων και της αυξημένης αιμάτωσης των ούλων. Κάποιες φορές, μπορεί να εμφανιστεί μια έντονη και διογκωμένη φλεγμονή, εντοπισμένη συνήθως στα μεσοδόντια ούλα, που ονομάζεται και επουλίδα κύησης.

 Η περιοδοντίτιδα βλαπτική για το έμβρυο:

  Σε περιπτώσεις χρόνιας περιοδοντίτιδας, συνυπάρχει και κάποιου βαθμού βακτηριαιμία. Η σχέση αυτής της βακτηριαιμίας  με την πρόκληση αποβολών δεν είναι ξεκάθαρη.  Πάντως, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη χρόνια περιοδοντίτιδα με τη γέννηση πρόωρων και ελλειποβαρών βρεφών.


Είναι σημαντικό να γίνει θεραπεία της περιοδοντίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Πάντα ισχύει ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας των περιοδοντικών νόσων.Στις έγκυες με υγιή ούλα, ή με μέτριου βαθμού ουλίτιδα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά ένα σωστό πρόγραμμα πρόληψης και στοματικής υγιεινής.  Καλό είναι να γίνεται καθαρισμός από τον οδοντίατρο στις αρχές του 2ου και του 3ου τριμήνου της κύησης.
Στις έγκυες με έντονη περιοδοντική νόσο πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθηθεί  θεραπεία της περιοδοντίτιδας που περιλαμβάνει καθαρισμό, αποτρύγωση, ριζική απόξεση και παροχή οδηγιών στοματικής υγιεινής.

Τοπική αναισθησία

  Γενικά, τα φάρμακα κατά την κύηση χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με την πιθανή επικινδυνότητά τους στο έμβρυο. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα απολύτως ασφαλή φάρμακα. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική και να είναι πρώτης κατηγορίας.  Η λιδοκαίνη (ή πριλοκαίνη) με 1:100000 επινεφρίνη είναι το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο αναισθητικό στην οδοντιατρική και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτει το έμβρυο και επιτρέπεται η  χρησιμοποίησή του. Υπάρχουν και αναισθητικά τρίτης κατηγορίας που πρέπει να αποφεύγονται.

Αντιβιοτικά και εγκυμοσύνη:

  Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντιατρική (πενικιλλίνες, ερυθρομυκίνη,κλινδαμυκίνη,κεφαλοσπορίνες,μετρονιδαζόλη) είναι δεύτερης κατηγορίας και μπορούν να χορηγηθούν όταν υπάρχουν ενδείξεις. Οι τετρακυκλίνες (δοξυκυκλίνη,μινοκυκλίνη) ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία και δεν επιτρέπεται η χορήγησή τους.

Άλλα φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή:

Ακεταμινοφαίνη , ιβουπροφαίνη,ναπροξένη (παυσίπονα),  Πενκυκλοβίρη (έρπης)

Μερικά επικίνδυνα φάρμακα : Διαζεπάμη, αλπραζολάμη, βενζοδιαζεπίνες (Αγχολυτικά)

Οι τραυματισμοί που παρατηρούνται μπορεί να είναι από ήπιοι έως σοβαροί και κυμαίνονται από ρωγμώδες κάταγμα της αδαμαντίνης ουσίας (είναι το εξωτερικό περίβλημα του δοντιού) μέχρι εκγόμφωση, δηλαδή πλήρη απομάκρυνση του δοντιού από τη θέση του.

Ο πιο συχνός τραυματισμός είναι το σπάσιμο του δοντιού αλλά πιο σοβαρός τραυματισμός είναι η μετατόπιση ή η εκγόμφωσή του. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος, τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά ανεξάρτητα από όλα αυτά κάθε τραυματική κάκωση των δοντιών, ακόμα κι αν φαινομενικά είναι ήπια, χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οδοντίατρο.
Μέχρι όμως να φτάσει ο ασθενής στο ιατρείο, θα πρέπει να έχει φροντίσει μόνος του το τραυματισμένο δόντι, ακολουθώντας μερικές απλές αλλά βασικές συμβουλές.

Για την εκγόμφωση
Αν το δόντι βγει από τη θέση του, θα πρέπει να κάνετε τα εξής, εφ’ όσον είναι μόνιμο:
-Αν η μετατόπιση είναι μερική, να σπρώξετε το δόντι απαλά πίσω στη θέση του, πιέζοντάς το από την μύλη (είναι το λευκό τμήμα που βλέπουμε στη στοματική κοιλότητα) και όχι από τη ρίζα, για να µην της προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.
-Αν το δόντι βγήκε εντελώς από τη θέση του και σας έπεσε κάτω, βρείτε το, πιάστε το από τη μύλη και ξεπλύνετέ το με λίγο γάλα ή για λίγα (10) δευτερόλεπτα με νερό για να το καθαρίσετε από τα ξένα σώµατα.Μην το τρίψετε, μην το βουρτσίσετε, μην του βάλετε πάγο, μην το αφήσετε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα κάτω από το νερό και μην προσπαθήσετε να το απολυμάνετε με οποιονδήποτε τρόπο.
-Αν μπορέσετε, ξαναβάλτε το στη θέση του με τον τρόπο που ήταν πριν βγει και κρατήστε το εκεί δαγκώνοντας απαλά μία γάζα, έως ότου πάτε στον οδοντίατρο. Ο χρόνος εδώ έχει ζωτική σημασία: ιδανικά το δόντι πρέπει να βρίσκεται στη θέση του μέσα σε 30 λεπτά.
-Αν δεν μπορέσετε να το τοποθετήσετε πίσω στη θέση του, βάλτε προσεκτικά το δόντι σε ένα δοχείο με γάλα ή με φυσιολογικό ορό ή μέσα στο στόμα για να παραμείνει υγρό. Μην διατηρήσετε το δόντι σε νερό.
-Αμέσως μετά τα παραπάνω, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο γιατί όσο περνάει η ώρα, τόσο πιθανότερο είναι να μην μπορεί να σωθεί το δόντι.
-Αν το δόντι είναι νεογιλό, δηλαδή ένα από τα πρώτα δόντια που έχουμε συνήθως μέχρι το δημοτικό, μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω αλλά πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο. Να θυμάστε ότι αν προσπαθήσετε να βάλετε το νεογιλό δόντι πίσω στη θέση του, μπορεί να βλάψετε το μόνιμο δόντι που βρίσκεται από κάτω.

Για το σπάσιμο του δοντιού
Αν σπάσει το δόντι λίγο ή πολύ, επιφανειακά ή πιο βαθιά, αναζητήστε το σπασμένο τμήμα του, τοποθετήστε το σε ένα φλιτζάνι γάλα και πηγαίνετε στον οδοντίατρο. Αν, πάντως, δεν βρείτε το σπασμένο τμήμα, μην ανησυχήσετε: ο οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά.
Σε κάθε περίπτωση, μην μείνετε επί μέρες ή εβδομάδες με σπασμένο δόντι, γιατί με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα γειτονικά δόντια, να απορρυθμιστεί η οδοντική σύγκλειση ή να εκδηλωθεί πόνος κατά τη μάσηση και ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό.

Για άλλους τραυματισμούς
Για την αιμορραγία στα χείλη ή στο στόμα να κάνετε τα εξής:

-Ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο τρεχούμενο νερό.
-Πιέστε την πληγή με ένα καθαρό ύφασμα ή γάζα. Μπορείτε επίσης πάνω από το ύφασμα ή την γάζα να βάλετε ένα παγάκι.
-Αν περάσουν 15 λεπτά και το αίμα δεν σταματάει, πρέπει να πάτε στο κέντρο υγείας, το νοσοκομείο ή τον οδοντίατρο, γιατί μπορεί να χρειάζονται ράμματα.

Για τα χτυπήματα της γνάθου
-Βάλτε ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) για να μην πρηστεί
-Ακινητοποιήστε την κάτω γνάθο, δένοντας ένα μαντήλι ή μια γραβάτα από κάτω από το σαγόνι έως την κορυφή του κεφαλιού σας.
-Αμέσως μετά, πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο περιέχεται με φυσικό τρόπο στο νερό συχνά και σε τροφές. Δεν είναι φάρμακο, ούτε θεραπεύει τα στοματικά νοσήματα. Είναι όμως ένα θαυμάσιο προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας.
Πώς βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας;
Δεν επιτρέπει την απασβεστίωση των δοντιών (την απώλεια δηλαδή  αλάτων από την αδαμαντίνη, κοινώς σμάλτο)
Ενισχύει την ενασβεστίωσή τους καθιστώντας έτσι σκληρότερη επιφάνεια του δοντιού, η οποία είναι λιγότερο διαλυτή στα οξέα που παράγονται στο στόμα κατά τη διάρκεια της λήψης της τροφής.
Το φθόριο αναστέλλει το μεταβολισμό των μικροβίων της τερηδόνας.
Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού δεν λαμβάνει το επαρκές φθόριο με το πόσιμο νερό (βρύσης ή εμφιαλωμένο), γι΄αυτό πρέπει να επωφελούμαστε της δράσης του φθορίου από άλλες πηγές.
Ο οδοντίατρος  θα σας καθορίσει την ποσότητα και τους τρόπους με τους οποίους χρειάζεται να λαμβάνετε το φθόριο.

Με ποιούς τρόπους μπορεί να πάρει φθόριο κάποιο παιδί:
1)Στο σπίτι, με την χρήση οδοντόκρεμας, στοματικού διαλύματος ή και συμπληρωμάτων φθορίου υπό μορφή δισκίων (ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει αν είναι απαραίτητα, καθώς και την ποσότητα) και
2)στο οδοντιατρείο με τις φθοριώσεις 1-4 φορές το χρόνο.

Πότε ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο:
Μετά την ηλικία των 3-4 ετών, για να είναι σε θέση το παιδί να μην την καταπίνει.

Τί είναι η φθορίωση:
Είναι η εφαρμογή φθορίου στα δόντια είτε σε μορφή βερνικιού που αλείφεται με πινελάκι, είτε σε μορφή τζελ ή αφρού μέσα σε ειδικά δισκάρια (μασελάκια).
Το τζελ που χρησιμοποιείται για τη φθορίωση, λόγω της πυκνής συγκέντρωσής του σε φθόριο δημιουργεί μια «αποθήκη» φθορίου στο σάλιο το οποίο διατηρείται σε ψηλά επίπεδα και δρα στα δόντια μέχρι και για 6 μήνες.
Γίνεται κάθε 6μηνο ή χρόνο από τον οδοντίατρο ή και κάθε τρίμηνο (σε περίπτωση όπου το παιδί εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη τερηδόνας).
Οι τοπικές εφαρμογές φθορίου μειώνουν την τερηδόνα σε ποσοστό μέχρι και 45% με την προϋπόθεση ότι γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας το φθόριο:
Οποιαδήποτε ουσία "μπαίνει" στον οργανισμό μας –π.χ. σίδηρος, ιώδιο, βιταμίνες Α και D, οξυγόνο, ακόμα και το νερό- μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις, αλλά ωφέλιμη ή και απαραίτητη σε χαμηλές δόσεις.
Το ίδιο ισχύει και για το φθόριο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου το νερό δεν περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φθορίου ο κίνδυνος για λήψη μεγάλης ποσότητας φθορίου είναι πολύ μειωμένος.
Ο οδοντίατρος θα σας καθορίσει το κατάλληλο και ασφαλές ατομικό σχέδιο χρήσης φθορίου.